A gombák között találjuk a világ legnagyobb élőlényét és legdrágább ételét. (Érdekesség, 600 tonnás élőlény a világ legnagyobb gombáját 2000-ben találták megl Amerikában, az oregoni Malheur Nemzeti Erdőben. Génvizsgálat bizonyította, hogy egyetlen gomba fonalai hálózzák be a 9 négyzetkilométeres, 1200 focipályányi területet, melyen a 2400 éves és 600 tonnás tuskógomba-telep ehető gombákat hajt. Az angolul hallimasch névre hallgató tuskógomba hashajtó hatása miatt óvatosan fogyasztandó, neve a német "Heil im Arsch"-ból származik, nagyjából annyit tesz: egészség a hátsó fertálynak...)
A gomba egészséges, tápláló és kalóriatakarékos. Aki kedveli a változatos étkezést és a karcsúságot megőrző étkeket, tartson a gemenci erdőbe és vigye haza a konyhába...
Hasznos testmozgás, sport, izgalmas játék, léleknyugtató séta a gemenci erdő a zöldjében, s közben rátalálhatunk a családnak a különleges betevőre. Összesen száz-százhúszezer gombafajt ismerünk. Köztük mintegy száz erdőn, mezőn növő hazai gombánk ehető, mégis gyakorlatilag csak a piaci csiperkét vesszük és esszük. Legalább 30-40 fajtát lehetne árulni piacokon vagy bevizsgáltatás után hazavinni: őzlábat, rizikét, vargányát, tinórut, pereszkét, fülőkét, szegfű-, galamb-, tuskó- és rókagombát, de még olyan fura szerzetek is ehetők, mint a tintagomba vagy a pöffeteg. Ha felelősséggel, némi tudással és kellő elővigyázatossággal történik a gombaszedés és evés, igazi (siker)élményre tehetünk szert.
A gomba tápláló. Viszonylag sokat időzik a gyomorban. Szénhidrát-tartalma mindössze 2-4 százalék egészséges összetett cukrokból áll. Nagy víz- és állatihoz hasonló fehérjetartalma és csekély zsírtartalma miatt jó fogyókúrás étel. Viszonylag sokat lehet fogyasztani. Rostjai serkentik a bélműködést, gyorsítják az emésztést. Egy kiló gomba átlagosan 330 kalóriát tartalmaz, a laskagomba mindössze 110-et. Elkészítésekor érdemes spórolni a zsiradékkal. Szénhidrátjaik összetett cukrok, alig 2-6 százalékot tesznek ki.
Csak így szabad gyűjteni!
Legalább az első gyűjtőút előtt érdemes utánanézni annak a 15-20 gombának, melyek súlyos vagy halálos mérgezést okozhatnak, és illik tudni az egymásra nagyon hasonlító, összetéveszthető gombákról.
Határozókönyvvel vagy anélkül, csak olyan gombát érdemes gyűjteni, amit ismerünk és ehető. A rossz gomba a végén úgyis a kukában landolna, jobb az erdőben hagyni. A mérgező gombákat ne is érintsük.
A gombákat lazán, jól szellőző lapos fonott kosárba gyűjtsük. Műanyag zacskóban könnyen befülled, megromlik, csak végszükség esetén, rövid időre hagyjuk ilyenben. Biztos, ami biztos, minden gombát fajtánként, lelőhelyenként külön papírzacskóba, kiskosárba szedjünk.
A gombát kíméletesen, éles késsel vágjuk le vagy csavarjuk ki a földből. A keletkező lyukat a gombafonalak védelmében temessük vissza. Ne taroljuk le a lelőhelyet, a kis gombákat ne bántsuk, a nagyokból hagyjunk egy-kettőt mutatóba. A túlérett, kukacosból nem lesz ízletes étel, ne szedjük le. Legközelebbre elszórt spóráiból szép gombák fejlődnek.
Csak annyi gombát szedjünk, amennyit 1-2 napon belül meg is tudunk enni.
Érdemes felírni a lelőhely adatait; helyét, a környező növényeket, hogy földről vagy fatörzsről származik a gomba. Később a szakértő segítségére lehet a meghatározásnál.
Idegen terepen, külföldön legyen még óvatosabb, mert a gombák külsőre eltérhetnek az itthon megszokottól.
Tévhit, hogy kukac vagy csiga rágta gomba nem mérgező, ahogy az is, hogy a nedvezés, színváltozás utal mérgező voltára. A bizarr kinézetű, sárgán tejelő rizike sokszor megzöldül, mégis remek étek. Fordítva is igaz: az ártatlan külső halálos mérget rejthet.
A gombát szedés előtt, majd közvetlenül szedés után kell megvizsgálni, megvizsgáltatni. Később összetöredezhet, sérülhet, elszíneződhet, jellegzetességei nehezebben felismerhetők.
Csak akkor szabad enni a gyűjtött zsákmányból, ha ellenőrizte szakember. A piacokon dolgozó gombavizsgálók általában a délelőtti órákban, ingyen állnak rendelkezésünkre.
Serezla Lászlóné Ilyés Anna Szekszárd Keselyüs : Népi játszóház vezető, szalma csuhé gyékény tárgykészítő Magyar néphagyomány őrző kézműves foglalkozásokat vezetek, népi kismesterségek oktatója vagyok, valamint szalma, csuhé, gyékény felhasználásával hagyományőrző régi népi technikák alkalmazásával készítek használati, ajándék és dísztárgyakat. nemez agyag korong korongozni gyöngy gyöngyfűzés gyöngyszövés mézeskalács készítés hímzés csuhéfonás csuhészövés szalmafonás gemenci erdő hajókirándulás túrázás madárles gyalogtúra tanösvénn Gemenci erdő növény és állatvilága tanösvények Duna-Sió torkolat Szt. László híd Duna Sió Sió-Árvízkapu Gemenci vadászkastély Élet az ártéren kiállítás Sárköz: Babamúzeum Decsi Tájház Cserenci vadaspark stb Szekszárdi borospincék Petrics Mézeskalács és gyertyaöntő múzeum Wossinszky Mór Megyei Múzeum Babits emlékház stb…A gemenci erdő és az élővíz közelsége megannyi kirándulásra ad lehetőséget szárazon és vízen télen nyáron Horgászat kerékpározás pihenés gombaszedés vadles madárles túrázás sétahajózás evezés erdei vasút kiállítás vár Rád családodra és barátaidra. Program eggyeztetéssel kirándulás